A Mikulás a Sebes-Körösön horgászott

A MIKULÁS az a jóságos öregember, aki a gyerekek megajándékozása mellett, szabadidejében szívesen horgászik. Öreg kora ellenére ő is kereste a választ arra, hogy vajon a domolykók milyen módon foghatók meg erősen lehűlt, 6-7 fokos vízben. Mivel akadt egy kevés ideje a gyerekek megajándékozása előtt 1-2 nappal, így elindult, hogy választ találjon a kérdésre.

A napfelkeltét követő köd még fel sem szállt a vízfelszínről, a kedvenc domolykós csalija már repülhetett is a Sebes-Körösbe. Nagy meglepetésére, már az első bevontatás felénél (amint a mélyre törő csali a mederfenék egyenetlenségein döcögött), gyenge ütést érzett, majd óvatosan ráemelt a csalijára. Nagy meglepetésére a horgászbot elnehezedett, s a sebes folyású hideg vízben, lomha, de erőteljes húzással állt ellen a testes domolykó.

A Mikulás tudja, hogy a nagytestű domolykót még a hideg vízben sem fogjuk meg kézzel, így elővette öreg merítőjét a hal csónakba segítéséhez, majd büszkén pózolt a különösen szép zsákmánnyal.

A következő bevontatások ürességeit nem törte meg koppintás, így kénytelen volt felvenni szemüvegét. A kristálytiszta vízben a csali mozgását figyelgette, mire a vízfelszínen egy, a csali után mozduló domolykó száj jelent meg oly módon, hogy a csali már a hal szájában volt. Jól tudjuk, hogy rafinált a domi, rögtön kiköpte a bugot, amint meglátta hősünket. Új dobás, új bevontatás, melyben kimarad egy ütem a csali közegellenállásából fakadó húzóerejéőből. Bevágás, hal!

Hideg a víz, a felszínen nyoma sincsen már a nyári felszíni ragadozónak. Életmódja lelassult, a bokorsor sekély vizeit a mélyebb, fenék közeli élettérre cserélte. Nem kapkod, nagyon óvatos, valamint a kristálytiszta víznek köszönhetően jól lát és figyel.

Nagy a MIKULÁS öröme, útjára engedte a második domolykót is, majd további dobások és dobások váltották egymást. Közben a folyó egy másik szakaszára sodorta csónakját a víz, ahol szinte üresnek érezte az életteret. A nyári tapasztalataira támaszkodva ismét az akadók mellé igyekezett dobni a csalit, hátha lapul ott valaki.

Kellemes méretű csuka-koma lepte meg MIKULÁSUNKAT, melyet korát meghazudtoló módon vízfelszín alatt 50 cm-el, villámgyors mozdulattal szákolt meg annak érdekében, hogy a kedvenc domolykós csalija ne essen áldozatául a zsákmánya éles fogainak.

Egy kis téli gyümölcs a természet lágy ölén jól esett, bár mondhatni fanyar volt még…!!!

Tovább haladva, kissé megfáradva, kisgyermekes család szúrta ki MIKULÁSUNKAT a nyílt partszakaszról, aki a zsákját előkapva csokoládé szelettel kedveskedett, ezzel alaposan meglepve szülőt és gyermeket.

A mai nap favoritja a Ponton21 RedRag. Nagyon jól dobható, lassan vezethető, mélyen húzható. Ezzel a fenéken kellemesen döcögő csalival sikerült a mai napon domolykókat fogni. A MIKULÁS tapasztalatai alapján az erősen lehűlt vízben is van lehetőség domolykót fogni. Horgászatát kissé igazítania kellett a hőmérséklethez, így az eredmény sem maradt el. A nyári domolykózáshoz képest a változást a mélyebb vízrétegekben lassan vezetett csali jelentette. Ezen túl pedig ne essünk kétségbe, ha bizonyos folyószakaszon egyáltalán nem találunk halat. Természetes folyamat télen, hogy egyes szakaszok teljesen kiürülnek.

A horgászat legvégén MIKULÁSUNK saját kíváncsiságának kielégítésére elővette a plasztikot, hátha valami érdekesre lel. Ez a horgásznap és ez kiváló süllő a Sebes-Körös ajándéka az öregúr számára, így feltöltődve vághat neki az egész világ megajándékozásának.

Üdvözlettel: A KRAMPUSZ!


Legfrissebb Hírek