Apa, kezdődik…!

Lassacskán véget ér a békéshalas időszak, megérkeztek a hűvös reggelek. A folyók áradnak, így a korábbi években megszokott őszi márnázás valószínűleg el fog maradni, hiszen sem a Tisza, sem a Duna vízállása nem teszi ezt lehetővé jelen állás alapján. Így aztán mit tehet a horgászni vágyó? Nos, kimegy a Keleti-főcsatorna III-as szakaszára csökkentett menetfelszereléssel, egy gyönyörű napsütéses koraőszi időjárásban.

Kovács Gergely horgásztárssal már a korábbi években is pecáztam Hajdúszoboszló térségében, így szívesen vettem a meghívását egy pergetésre. Mivel kedvelem a napfelkeltét, így igyekeztünk csónakba kerülni 06.30 környékén.

Egy főre ez a felszerelés mennyiség igazán nem sok. Mondhatni, hogy kevés, főként a magamfajta,  korábban versenyhorgászatra szakosodott, mázsányi felszerelést magával cipelő horgászhoz képest.

A kora reggeli kapási időszakban nem jártunk eredménnyel. Próbálkoztunk a mederben és a csatorna szélét borító sekélyebb vizeken egyaránt. A mederben kapásig sem jutottunk, a növényzettel borított partszéli vizeken pedig nehezen tudtuk mozgatni a klasszikus csalikat. Előkerült hát a műcsalik közül a “krecsu”, amit gyerekkoromban “krecsu-békának ” neveztünk, gondolom a kecskebéka becézéseként. A gumibékát a növényzet közepére dobva, már az első húzásnál kapással jelezte egy csuka az érdeklődését. Izgalmas látni, amint a töklevélen ugráltatott gumibéka alatt szétnyílik a növényzet, és kifordul alóla a csukának a háta. Sajnos a “krecsu” esetében a kapásokból igen ritkán lesz fogott hal, mivel a ragadozó nagyon sokszor hibázza el a zsákmányejtést.

Amint a kezdeti ködöt felszárította az őszi nap sugára, megérkeztek az első kapások. A csukahorgászathoz tapasztalataim alapján bizony napsütés kell, amit ez a nap is igazolt. Kis gumira váltottunk a gumibékáról, ott hagytuk a töklevél közepét, és máris eredményesebbek lettünk.

Az erősen pöckölgetett, agresszívan ugráltatott gumit szívesen kapta be ez a csapósügér a délelőtti órákban.

Mire a pulcsi lekerült a pólóról, Gergő is elcsípett egy csukácskát.

Balinok többszöri rablására lettünk figyelmesek csukázás közben, de a célzottan neki dobott wobblerekkel csak kapásokig jutottunk. Érezhető volt, hogy a vízfelszínhez képest lejjebb húzódtak a balinok, ezért mivel nem találtuk a célzott megfogásuknak a nyitját, gumihallal folytattuk a horgászatot. Egy magasra pöccintett, inkább magasra rántott emelés eredményeként érkezett az erős koppintás, melyet nagy erejű húzás követett, ismétlődő kirohanásokkal.

Ismét kis csukák következtek, ami a legjellemzőbb ragadozó a Keletiben. Örültünk ezeknek is, hiszen a fonott zsinóron felkínált gumihalra történő nagyon éles koppintása megunhatatlan.

Megint egy sügér a legnagyobbakból. Gyakori csónakos horgászat során, hogy az egyik horgász elrontott kapására reagálva a társ már repíti is a cájgot ugyan arra az ívre, ahol a barátja kapását látta. Nos így lett az, hogy Gergő ügyesen megfogta a sügeremet… 🙂

Ezt a süllőt ugyan mi fogtuk, de nem a saját horgunkkal. Történt ugyanis, hogy egy gazdátlan csukázó úszót akartunk kivenni a nádtőről. Az igen erősre hangolt felszerelés végén ezt a kis süllőt találtuk, amit még éppen idejében tudtunk megszabadítani a hatalmas kampótól. Jó állapotban tudtuk visszaengedni a vízbe.

És, hogy majdnem teljes legyen a repertoár, a végére még egy kősüllő, ami leütötte a felpöccintett ólmozott gumit. Azért majdnem, mert a csatornában általánosan fogható ragadozók közül ez alkalommal a harcsától eltekintve valamennyit horogra csaltuk.

És, hogy mi a csali? Nos, semmi varázslat. 3-4 grammos fejjel szerelt 5-7 cm-es plasztik. Elsősorban kint kell lenni a vízen, el kell találni (szűkíteni kell) a halak tartózkodási helyét, majd oda kell dobni a szája elé a csalit. Minden más csak ezek után jön a sikerességet kutató listán.

Végül egy jótanács azoknak, akik az elektromos csónakmotorukat nem csak helyzet, hanem helyváltoztatásra is használják. Mielőtt elindulnak nagyobb távolságra, töltsék fel teljesen az akkumulátort! Az semmiképpen nem jó, ha addig távolodunk az autónktól (kikötőnktől), amíg csak energiánk van. Ebben az esetben ugyanis visszafelé evezni kell!

Üdvözlettel: Krakkó Tamás


Legfrissebb Hírek