Biztonságosan a jégen

Befagytak az állóvizeink, így a horgászok egy részét csípi a (télen nem létező) légy a horgászattal kapcsolatban. Mikor léphetünk biztonságosan a jégre? Milyen módon tegyük ezt meg?

1., Folyó víz jegére semmilyen körülmények között nem léphetünk rá, mivel ez TILOS és ÉLETVESZÉLYES! A jég alatti áramlások miatt a folyó vízen kialakult jégréteg nem egyenletes, így semmilyen módszerrel nem tudunk meggyőződni arról, hogy meg fog-e bírni bennünket. Ezen túl pedig, ha a baj megtörténik, akkor a folyó sodrása sok esetben elsodorja a vízbe esettet a lék környezetéből, így nincs menekvés! Ez a legfontosabb szabály!

2., Állóvizen kialakult összefüggő jégre nappali időszakban rá lehet menni úgy, hogy jégre lépés előtt több helyszínen a jég vastagságát ellenőrizzük (min. 8-10 cm), tartózkodik a közvetlen társaságunkban segítségnyújtásra alkalmas személy, illetve rendelkezünk segítségnyújtásra alkalmas eszközökkel (pl.: szánkó, mobiltelefon, mentőmellény…).

 

Találkoztam két horgásztárssal, akikkel váltottam pár szót a vasárnap délutáni időtöltésünk közepette. Lékhorgászni jöttek dropshotos ill. jiges módszerrel. Találkozásunkig még halat nem fogtak, de azt hiszem jól szórakoztak.

Jól látszik a biztonságos jégvastagság a kivágott lék mellett. A fiúk különböző színű és felhasználási módú gumikkal próbálkoztak…

Dropshot módszer jég alatt…


Legfrissebb Hírek