BÚÉK_2023!

Alig ért véget a pezsgődurrogás és a beiglikóma, máris kint találtam magam a Kis-látóképi tavon egy január elsejét megünneplő horgászatra. Van ennek nálam hagyománya, illetve egy kis babona is társul hozzá. A népnyelv szerint ugyanis egész évben azt fogod csinálni, amit az év első napján teszel!

Mivel a matchbotot igazán szeretem, így nem sokat gondolkodtam tovább a horgászmódszeren sem. Egyetlen bot, kevés etetőanyag, összesen egy deciliter pinki, csúzli, horogszabadító és előketartó. Ennyi eszköz került a horgászláda melletti vödörbe.

A hidegvízi  csaliméretről, a használt horog és előke finomságáról, a pontosságról már írtam a korábbiakban. Ez mind alapja a téli eredményes halfogásnak. Fontos tényező az úszó érzékenysége, így célszerű szélcsendes időben, a 6-8 grammos wagglerek használata egy vékony, de jól látható antennával.

Az etetés 12 darab kisméretű, egykezes gombócot tartalmazott, melybe csak néhány szem pinkit tettem, és jó erősen megaromásítottam. Igyekeztem pontosan vizet mérni és pontosan etetni. PONTOSAN! Sok mindent meg lehet tanulni egy-egy cikkből, így például a szerelékekről, etetőanyagokról, csalikról. A pontosságot csak gyakorolni lehet.  Értem ez alatt elsősorban a csúzlizást, másodsorban a dobást. Ha nem sikerül koncentráltan etetni, akkor halfogási esélyeink a töredékére csökkennek. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…. Olyan pedig, hogy tökéletesen pontos, olyan nincsen!

A hideg víz ellenére nem kellett sokáig várakoznom a szélcsendes öböl szélén. 3-4 eredménytelen dobást követően nagyon óvatos kapással jelzett az úszó antennája, melyet akkor még nem is tudtam egyértelműen haljelenléttel párosítani. Aztán a bevágást követően (ami inkább csak beemelés volt), megérkezett az első hal a horgon.

Kapást hal, halat folyamatosan kapás követett . Érdekes, de magyarázható módon, nem igényelte az etetésen összegyűlt hal a folyamatos a ráetetést. Mivel az alapozáskor sikerült pontosan bejuttatni a gombócokat, továbbá a kapások gyakorisága egyre sűrűsödött, így a teljes horgászat alatt nem lőttem az alapetetésen túl egyetlen gombócot sem. Az aromás etetést megtaláló hal 3-4 fokos vízben nem táplálkozik intenzíven, viszont az alacsony vízhőmérséklet miatt nem is hagyja ott az etetést. Ilyen esetekben akár órákig is folyamatosan foghatjuk a halat kevéske etetésünkön, ráetetés nélkül.

Gyakorlatilag minden pontos dobást kapás és hal követett, így olyan érzésem volt, hogy akár 10 kilós mennyiséget is lehetne fogni a bodorkákból. Érdekes tény, hogy egyetlen más fajta halat sem fogtam. Ezt is a hideg víznek tulajdonítom, hiszen a halak ebben az időszakban nem vándorolnak messzire, nem járnak be nagyobb távolságokat. Így azon halfajtákat lehet elsősorban horogra csalni télen, amelyek a választott horgászhelyünk közvetlen közelében vannak. Mivel a vermelő halak általában azonos fajtánként és hasonló egyedméretenként alkotnak csoportokat, így ez látható a fogott zsákmányon is. Nagyon csodálatos dolog a természet! Néha kiszámítható, néha nem.

Ezekkel a képekkel és ezzel az élménnyel kívánok minden kedves horgásztársamnak vidámságban töltött 2023-as esztendőt!

Üdvözlettel: Krakkó Tamás


Legfrissebb Hírek