Munkában a megyei halőrök

Közeledik a téli időszak, a vizek hőmérséklete egyre csökken, a nyáron még szerte szét úszkáló uszonyosok kezdenek csapatokba verődni. Mire megérkezik a télapó, addigra már a most még kisebb csapatokba tömörülő halak nagy vermelő közösségeket fognak alkotni, mely halcsapatok könnyű célpontjai a tisztességtelen eszközökkel fosztogató rapsicoknak.  Ennek apropóján vettem részt egy halőrzéssel és horgász ellenőrzéssel eltöltött eredményes napon halőreink társaságában.

A radarhasználat fontos része lehet a téli halőrzésnek, hiszen a vermelő halak védelme kifejezetten fontos. Segítségével nem csak a halcsapatok mozgása követhető nyomon, de a mederalakulatok változása, illetve a mederben elhelyezett, tiltott halászati eszközök is megtalálhatók.

Ennek eredményeként Attilának rögtön  gyanús lett egy radarkép…. Ugyan, ebben a varsában csak néhány darab hízott törpeharcsa vesztegelt, de a látvány fájdalmas…

Halőreink rutinját mutatja, hogy az előbb talált törpeharcsás varsa környezetében rögtön kiszúrtak egy gyanús jelet a nádfalon. Rövid csáklyás keresgélést követően egy másik varsa is előkerült. A hálóban kenyérszelet és egy tenyeres karikakeszeg…

Ezúttal szerencséje van a kis karikának, sértetlenül megúszva a kalandot visszanyerte szabadságát.

Tovább haladva a horgászok ellenőrzése  következett. Az esetek többségében rendben vannak a horgászokmányok, megállapítható a szabálykövető horgásztevékenység.

Az ilyen fajta becsületes horgászok örömmel veszik a halőri jelenlétet. Tudják, hogy a halőrzés a tisztességes eszközökkel és a szabályok betartását szem előtt tartó horgászok érdekeit védik.

Aztán megint gyanús jelek… A rutinos halőrök minden részletre kiterjedően figyelemmel vannak. Vajon mi van ezeknek a vízbe lógatott madzagoknak a végén?

Sajnos, a fogási naplóba be nem vezetett pontyok, valamint kárász és törpeharcsa…

Az intézkedés nem maradhat el, a szabálytalan horgászat során fogott halak is visszanyerték szabadságukat.

Halőreink a megyében 470 km hosszúságú csatornapartot őriznek nap mint nap. A nap során azt éreztem, hogy halőreink a napi feladataik elvégzésére elsősorban hivatásként tekintenek. Másként ezt talán nem is lehet csinálni… Eredményes napot zártunk…

Üdvözlettel: Krakkó Tamás


Legfrissebb Hírek